Gemeente wil beleid rond sterrenkinderen in de kijker zetten tijdens koesterweek

07-12-2023

Afgelopen gemeenteraad stelde raadslid Johan Cassimon (DURF Kalmthout) voor om een administratief sterrenregister aan te leggen op het gemeentehuis om zo een blijk van erkenning te geven aan sterrenkinderen. Het bestuur neemt dit mee om tijdens de koesterweek in december verschillende initiatieven in de kijker te zetten. Er is bijvoorbeeld al ruimte op sommige begraafplaatsen en ouders van sterrenkindjes worden ook uitgenodigd om een boom te planten in het geboortebos.


De vzw Boven De Wolken heeft de afgelopen jaren het verlies van sterrenkinderen op de kaart gezet in Vlaanderen. De organisatie wijst ook regelmatig op pijnpunten binnen de wetgeving. Baby'tjes die geboren worden voor een periode van 140 dagen bestaan volgens de letter van de wet niet. Vanaf een zwangerschap van 140 dagen hebben ouders het recht om hun kindje aan te geven maar zijn ze daar niet toe verplicht. Na 180 dagen is er een verplichte aangifte door een arts.


Blijk van erkenning geven
"Doordat baby'tjes geboren voor een periode van 140 dagen wettelijk niet bestaan krijgen de ouders ook geen erkenning voor hun kindje," aldus Johan Cassimon. "Het is voor de ouders nochtans een moeilijke periode, een verlies dat ze meedragen voor de rest van hun leven. Het zou goed zijn mocht onze gemeente dan ook een blijk van erkenning geven dat het kindje effectief bestaan heeft. Dat is een eerste stap in de verwerking van hun verdriet. Gegeven dat burgerlijke stand een gemeentelijke bevoegdheid is en zeker gegeven dat deze blijk van erkenning in de praktijk er gewoon op neer komt dat er een eenvoudige digitale lijst wordt bijgehouden op het gemeentehuis met de namen van sterrenkinderen waarvan de ouders vragen om hen op te nemen, zie ik geen reden waarom we als gemeente ouders deze vorm van erkenning niet zouden geven."


De gemeente neemt het voorstel mee bij de opmaak van een plan om tijdens de koesterweek verschillende initiatieven rond dit thema in de kijker te zetten.